středa 1. ledna 2014

Review - Percy Jackson: Zloděj blesku







Autor: Rick Riordan
Žánr: Dobrodružná fantasy, Mytologie
Rok vydání: 2009
Počet stran: 400
Díl: 1.
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Bohové z Olympu se bouří!
Dvanáctiletého kluka Percyho Jacksona čeká vyhazov ze školy a další trampoty na sebe nenechávají dlouho čekat.
Najednou kolem něj začínají ožívat bytosti ze starých řeckých bájí. Z učitelky matematiky je rázem krvelačná příšera, z Percyho kamaráda se vyklube satyr a jeho otec je jedním z olympských bohů.
Většina z nich má na Percyho spadeno, podezírají ho z krádeže blesku - mocné zbraně nejvyššího boha Dia. Percy a jeho přátelé mají jen 10 dní na to, aby blesk našli a vrátili, uklidnili náladu na Olympu a zabránili osudné válce bohů. K úspěchu výpravy ale nestačí jenom chytit pravého zloděje...
Nenechte si ujít 1. díl světově úspěšné fantasy edice.



Za poskytnutí recenzního výtisku bych mnohokrát chtěla poděkovat nakladatelství Fragment!!!

Být normální... V podstatě nikdo z nás není normální... Ale rozhodně se blížíme normálnosti víc než samotný Percy Jackson. Zjistit, že jste dítětem jednoho z bohů, a navíc, že ten bůh ovládá všechna moře světa, není nic normálního. Ještě předtím, než Percy zjistil, jak je výjimečný, vedl celkem "normální" život. S domněním, že je hyperaktivní dítě, které má dyslexii přestoupil na další školu - Akademie Yancy. Zde však nastane zlom v jeho životě a vše už nebude tak "růžové", jako dřív. Nejlepší přítel Grover něco tají a učitel latiny v tom má taky prsty.
 
Percy ale brzy zjistí, že je v nebezpečí. Jak se ukázalo, tak nejlepší přítel je satyr (napůl člověk, napůl kozel) a učitel latiny, který mezi normálními lidmi jezdil na invalidním vozíku, je kentaur. Bezpečí může syn boha Poseidona najít pouze v táboře polokrevných. Naneštěstí při cestě do tábora se Percyho maminka rozplynula či zemřela při útoku záhadného obra. Mladý polobůh se však spolu s Groverem do tábora dostane. Je to útočiště pro děti, kterým je jeden z rodičů bůh a druhý člověk. Nikde jinde Percy, zdá se, záchranu nenajde, když je obviněn samotným Diem z krádeže. Ukrást bohovi jednu z nejcennějších věcí není nic pěkného a samotný Zeus je přesvědčen, že zlodějem je právě Percy. Dokáže se tento mladý chlapec obhájit nebo bude muset sám najít důkazy pro svou vlastní nevinu? Ponoř se do úplně nového dobrodružství s Percym, který se rozhodl, že nebude jen tak nečině sedět a něco udělá. A rozhodně nebude sám. Kdo se vydá na nebezpečnou cestu spolu s ním? Přidejte se i vy! Ale nebude to tak lehké, budete muset totiž dávat pozor úplně na všechno!
Percy byl drzý a přitom vtipný, a proto se mi tolik zamlouval. Jeho hlášky mám v hlavě do teď. Ani Grover mě nepřestal udivovat a já neustále při čtení měla koutky povytažené směrem vzhůru. Člověk se u knihy rozhodně nenudí a navíc se sám naučí hodně o řecké a římské mytologii. Autor to podává velice dobře a člověk se u toho rozhodně nenudí. Asi poprvé v životě jsem našla knihu, kterou bych si chtěla přečíst sama pro sebe, nenudila mě a navíc mě i něco naučila. Rozhodně se k této knize jednoho dne vrátím a věřím, že mi dá opět něco nového. Pokud jste tuto knihu ještě nečetli tak si ji běžte rozhodně koupit či půjčit do knihovny! Nebudete zklamaní a já věřím, že i vás bude tato kniha bavit tak, jako bavila mě.

Mé hodnocení
4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat