středa 1. ledna 2014

Recenze - Divergence






Autorka: Veronica Rothová
Žánr: Dobrodružný, Romantika
Rok vydání: 2012
Počet stran: 344
Díl: 1.
Nakladatelství: CooBoo

Anotace:
Chicago, budoucnost. Obyvatelé města, které obklopuje jen močál a obepíná ostnatý drát, jsou rozděleni do pěti frakcí. Beatrice je čerstvých šestnáct a přišel čas vybrat, do které frakce chce patřit, které ctnosti se chce na celý život odevzdat. Překvapivé rozhodnutí jí do cesty přivede osudového kluka - úchvatného, ale taky trochu nesnesitelného. Beatrice zjišťuje, že ve společnosti, která se jeví tak dokonalá, vzrůstá napětí a hrozící nebezpečí lze zažehnat jen jedním způsobem, který ji ale možná zničí.


Všechno má svůj řád a pravidla. Všichni se podle nich řídí a každá frakce má svou vlastní pravdu. V 16-ti letech si máte vybrat, do které frakce se zařadíte po zbytek svého života. Mírumilovnost, Upřímnost, Sečtělost, Odevzdanost nebo dokonce Neohroženost? Co si vyberete?

Mírumilovní dávají vinu agresi, která dle nich málem zničila lidstvo. Této frakci je Agrese cizí...

Dle Upřímných se však vina skýtá v pokrytectví. Člověk by měl říkat pravdu a jenom pravdu. Kam nás všechny dohnalo ono pokrytectví? Ale pokud člověk neříká vždy pravdu a co na srdci, to na jazyku, tak co dělá u Upřímných?
Naopak Sečtělí přikládají vinu nevědomosti. Dle nich byste se měli učit a nabývat na vědomostech. Stanete se vědcem či učitelem na některé ze škol. Kladete vinu taktéž nevědomosti? Tato frakce by možná byla tou pravou...

Avšak pokud kladete vinu sobeckosti, Odevzdanost je pro vás ta pravá. Nedíváš se na sebe, ale ostatním vždy pomůžeš... Vždy se zajímáš o ostatní a na sebe ani nepomyslíš… Ale, který člověk je úplně nesobecký?

Poslední z pěti frakcí… Neohroženost. Tato frakce se jednoznačně staví proti zbabělosti. Nebojíš se bojovat a komukoli se postavit tváří v tvář? Tak na co ještě čekáš? Tato frakce je pro tebe to pravé!!!

Test, kterým projde každý šestnáctiletý teenager, by vám měl říct, kam se nejvíc hodíte. Ale, co když zrovna vy nepatříte jednoznačně ani do jedné z frakcí? Co když zrovna vy vybočujete? Co když jste zrovna vy Divergentní?

Právě Beatrice, která přestoupí od odevzdaných k nespoutaným neohroženým a tím zradí svou rodinu, na onom záhadném testu zjistí svou divergentnost... Bude se muset poprat s nelehkými úkoly a najít si nové skutečné přátele, kterým by dokázala věřit. Naučit se bojovat, stoupnout si před terč a nechat na sebe házet nože by nechtěl nikdo... Ale co vám zbývá? Když jste si vybrali tuto frakci, tak už s tím nic nenaděláte. V této frakci se budete muset poprat i s vlastním strachem, než se skutečně připojíte k Neohroženým. Ale... Co když není vše tak jasné a zářivé? Co když některá z frakcí už nechce být součástí oné harmonie? Dokáže se teď mladá Tris (Beatrice) poprat s mnohem větším břemenem než doposud poznala?


Kniha plná záhad, napětí, krutosti, ale i dobra. Chcete zažít dobrodružství plné překvapení? Tak je tato kniha pro vás přímo dělaná. Prožijte to napínavé chvění po celém těle. Když čtete tuto knížku, není nic okolo vás. Existuje jen svět v knížce a na ničem jiném už nezáleží. Ponořte se do světa Beatrice... Ponořte se do Divergence...

Mé hodnocení
5/5

Žádné komentáře:

Okomentovat