pondělí 6. října 2014

Review - Half Bad (Napůl Zlý)


21517635
Autorka: Sally Green
Žánr: Fantasy
Rok vydání: 2014
Počet stran: 368
Díl: 1.
Nakladatelství: Yoli

Anotace:
Fantasy příběh o nezdolné vůli přežít. Příběh, který vás chytne a nepustí až do poslední stránky.
Nadpřirozený thriller se odehrává v novodobé Anglii, kde mezi lidmi žijí v utajení černí-zlí a bílí-hodní čarodějové. Obě frakce rozděluje silná nenávist a spojuje jedna jediná věc – strach z chlapce, který pochází z obou stran.
Patnáctiletý Nathan je synem smíšeného čarodějnického páru a ostatními čaroději vězněn a mučen. Chlapec musí ze svého žaláře uprchnout před svými šestnáctými narozeninami a najít svého otce, nejsilnějšího a nejkrutějšího černého čaroděje na světě, jinak zemře. Zvládne svůj nelehký úkol přesto, že nemůže nikomu věřit? Ani dívce, kterou miluje?

Mnohokrát děkuji společnosti Euromedia za poskytnutí knihy k recenzi!!!
Mladý Nathan neměl lehké dětství. Jako smíšený čaroděj - napůl bílý a napůl černý - byl často kontrolován a podrobován testy bílými čaroději. Jedinou podporu našel ve své babičce a nevlastním bratrovi, kteří ho měli upřímně rádi. Přesto i v rodině neměl přízeň úplně u všech. Jeho nevlastní sestra vždy dělala, co mohla, aby Nathana ztrapnila, ponížila či jej nachytala, že nesmýšlí jako správný bílý čaroděj. Pokud by se totiž dokázalo, že Nathan je v jádru černý čaroděj, jeho budoucnost by už nebyla jen nejistá. Žádnou by neměl.

Když jsou Nathanovy šestnácté narozeniny skoro za dveřmi, musí se rozhodnout, jak dál. Aby se stal plnohodnotným čarodějem, musí dostat od svého pokrevního příbuzného z přímé linie tři dary a napít se jeho krve. Kdyby Nathan ony dary nedostal do dne jeho sedmnáctých narozenin, smrt by jej určitě přivítala s otevřenou náručí.

Na celém světě jsou pouze dvě osoby, s kterými je Nathan pokrevně příbuzný a zároveň by mu mohly předat tři dary a učinit tak z něj čaroděje. Jednou z nich je právě jeho babička - bílá čarodějnice. Ta je však pod dohledem komunity bílých čarodějnic a pouze ony mohou schválit Nathanův obřad. Druhou možností je jeho otec, avšak ten není k zastižení tak snadno, jak by chlapec potřeboval. 

Postupem času je zákonem bílých čarodějnic omezována svoboda polovičních kódů - smíšených čarodějů. Když se zjistí, že čtrnáctiletý Nathan zákon porušil, je odvezen a zavřen. Dva roky je cvičen a testován. Když nastane den jeho konečného testu o rozhodnutí, zda podstoupí obřad či ne, rozhodne se utéct.

V den, kdy jej zavřeli, zjistil, že existuje i třetí možnost, jak se stát plnohodnotným čarodějem, a tou je Mercury. Černá čarodějnice, která ráda obchoduje s čaroději, ať už jsou bílé či černé. Není jisté, zda ji Nathan vůbec najde a pokud ano, jeho žádosti určitě nebude vyhověno zadarmo.


První kniha ještě neznámé autorky Sally Green upoutá na první pohled už jen svou obálkou. A jak je dílo originální zvenčí, tak je i uvnitř. Mladý Nathan je hodně pozoruhodný charakter. Samozřejmě se není čemu divit, když byl po dobu dvou let týrán a mučen. Jeho myšlenky autorka zapsala krásným způsobem a člověk se nad ním musí nejednou zamyslet. 

Napůl zlý není psán pouze v ich-formě, místy je zde i originálně zahrnuta druhá osoba jednotného čísla - nazvala bych ji tedy du-formou. Ačkoli se jedná o autorčinu prvotinu, do světa se dostala poměrně snadno. Je až podivuhodné, že teprve v lednu roku 2013 si Green našla agentku a už v březnu téhož roku podepisovala smlouvy s nakladatelstvími jak v Británii, tak dokonce už i v USA.

Sice je vidět, že autorka místy trochu tápe a potřebuje se ještě rozepsat, kniha je to však opravdu originální, obzvlášť co se týče charakteru postav a myšlenek hlavního hrdiny. Sally Green nám ukázala ve světě spisovatelů opět něco nového a ačkoli kniha nemusí sednout kde komu, určitě si najde své příznivce.

Mé hodnocení
4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat